joi, 24 decembrie 2009
Furtuna ca vara... in ajun de Craciun!
Cam de cand intrasem in Texas incepuse vantul sa sufle ca turbatul, dar pe ce ma apropiam de Houston, presimteam ca un furtunoi e pe cale sa se intample. Si mai intai a inceput "jocul de lumini", adica fulgere dupa fulgere, unele aproape, altele nu chiar, apoi a inceput ploaia, care in unele momente era atat de deasa incat stergatoarele de parbriz nu faceau fata. Si ca tacamul sa fie complet, a venit si o portie de grindina care m-a convins sa reduc viteza de teama ca sa nu imi sparga parbrizul! Cam la cinci minute dupa ce am oprit filmatul cu celulica, apa pe autostrada era de cativa centimetri, in unele locuri erau balti mai adanci, depinde de cum era carosabilul de lasat. M-am felicitat a treia oara aceasta saptamana pentru faptul ca am schimbat cauciucurile la masina (de celelalte doua ori dupa ce am fost prins de doua ninsori urate in cele doua Virginii si Indiana)...
duminică, 6 decembrie 2009
Zi de vot








Încă nu eram hotărât dacă să plec pe ploaia asta nebună până la secția de vot, care așa cum am spus, nu era chiar aproape de casă. Dar când am văzut că elevul lui Ilici Cucuvel conduce în poll-uri, am știut că trebuie să ies la plimbare. Ca și acum câțiva ani când am votat la referendumul contra Marinarului, secția de vot a fost din nou plasată într-o zonă incovenientă pentru votanți, pe o stradă destul de retrasă, și presupun că nu mulți români locuiesc pe acolo. Și în comparație cu secția din Atlanta, unde cel putin aveau o fituica pusa la intrare, in care anunta ca acolo este sectie de votare, aici nu exista nimic la intrare, cu exceptia numelui bisericii. Abia la intrarea in biserica (da, sectia a fost amenajata in interiorul bisericii!) era anuntul despre sectie. Inauntru doar organizatorii, vreo 6-7 la numar, si un alegator: eu! M-am apropiat timid de ei si i-am intrebat "Aici se voteaza cu pesedeul?" Unii au ras, altii cred ca m-au luat in serios. Dupa ce mi-au verificat pasaportul si m-au pus sa dau o declaratie cum ca n-am mai votat azi, de parca ar fi existat sute de sectii de vot in Houston, o domnisoara foarte, foarte draguta (sort of yummo-momma! ) mi-a inmanat stampiluta si buletinul de vot, si desigur ca n-am mai facut greseala de data trecută când am pus stampila pe învingător chiar în fața lor, m-am dus în cabina de vot, am stampilat cu greu, deja imi dadeau lacrimile gandindu-ma la bietul Geoana cum isi va musca buzele alea subtiri (tipic de om rau) de oftica ca nici acum n-a reusit, am lasat buletinul in urna, mi-am luat pasaportul si ramas-bun de la "yummo-momma" si am plecat. Pana sa ies din curta bisericii, au mai aparut doua masini cu romani, iar cand am iesit, inca una...
spre sa vina cat mai multi pana la ora inchiderii. Romania nu trebuie sa se intoarca cu 20 de ani in urma!
vineri, 4 decembrie 2009
Raritati texane
luni, 23 noiembrie 2009
L.A.: Halt-Kaput!

Desi comentatorii ii vedeau deja invingatori, desi arbitrul i-a favorizat vizibil, in special pe asshole-ul britanic pe care comentatorul ESPN l-a numit "cel mai bun fotbalist din lume", Real Salt Lake s-a impus in finala Cupei MLS. Dupa 120+11 minute de joc scorul a fost 1-1. La penaltyuri balanta a inclinat cand intr-o parte, cand in cealalta, scorul final stabilindu-se abia dupa al saptelea rand de penaltyuri.
Real a meritat sa castige acest meci, dar ma gandesc ca daca arbitrii nu furau pe Dynamo in semifinala cu L.A. Thieves, houstonienii ar fi avut o misiune mult mai usoara in fata Realului, deoarece i-au batut pe "realisti" de cate ori s-au intalnit (pe teren, ovcorz!)...
P.S. Imaginea este de la meciul Dynamo - L.A. Galaxy
Etichete:
cup,
cupa,
finala,
galaxy,
los angeles,
mls,
real,
salt lake city
vineri, 6 noiembrie 2009
Real - prima calificata in semifinalele cupei
Aseara s-a disputat primul meci-retur din sferturile de finala ale Cupei MLS (varianta americana a Cupei Romaniei la fotbal), meci in care s-au intalnit detinatoarea trofeului, Columbus Crew din Ohio si Real Salt Lake din Utah. Cum in prima intalnire din Salt Lake City gazdele s-au impus cu greu invingand la limita cu 1-0, in partida de aseara Crew pornea ca principala favorita. Si intr-adevar a inscris relativ repede doua goluri prin Schelotto (min 19 si 35), iar partida parea ca se va juca numai intr-un singur sens, si vom asista la un scor fluviu - lucru rar in campionatul american. Dar n-a fost asa. Real si-a revenit dupa cel de-al doilea gol primit si doua minute mai tarziu reduce din diferenta prin Morales, apoi Findley egaleaza in minutele de prelungire ale primei reprize din penalty la un fault comis in careu de Padula asupra lui, ca lovitura de teatru sa vina in minutul 74 cand Williams, fost jucator al gazdelor, suteaza de la aproximativ 20 de metri, balonul trece printre o padure de picioare si se opreste in plasa portii gazdelor. Totusi eroul meciul, din punctul meu de vedere, a fost Nick Rimando, portarul Realului, care a parat cateva suturi extrem de periculoase.
Sambata se disputa Chicago Fire - NE Revolution (din Boston), in tur au castigat gazdele cu 2-1.
Duminica celelalte doua meciuri:
Houston Dynamo - Seattle Sounders (in tur 0-0)
L.A. Galaxy - Chivas USA (in tur 2-2)
miercuri, 9 septembrie 2009
Calatorie spre o Revolutie

Mai intai cateva cuvinte despre autorul cartii, Michael Korda. Acesta s-a nascut in 1933 la Londra (Marea Britanie). A cresut in Anglia, dar partial a fost educat in Franta, unde tatal sau lucra cu regizorul Marcel Pagnol. A absolvit colegiul privat Le Rosey din Elvetia, apoi a studiat la Oxford. De asemeni a fost inrolat in Aviatia Militara Regala Britanica (RAF). In anii '50 se muta in New York City. In 1958 incepe colaborarea cu firma de publicatii Simon & Schuster, mai intai ca asistent editor, apoi incepand sa scrie chiar el.
Revenind la cartea "Calatorie spre o Revolutie" (Journey to a Revolution), nefiind un critic literar, nu am sa intru in detalii amanuntite, ci am sa punctez doar cateva situatii mai "fierbinti", puncte care ma fac sa cred ca dl. Korda s-a informat despre istoria Ungariei de la politicienii unguri, nu din carti de istorie.
Aceasta carte este despre revolutia maghiara anticomunista si antisovietica din anul 1956, iar faptul care m-a indemnat sa o cumpar si sa o citesc, a fost cartea care am citit-o cu vreo 30 de ani in urma, despre acelasi subiect, diferenta facand-o tabara din care fusese scrisa, iar acum aveam ocazia sa citesc si varianta vazuta prin ochii unui vestic.
Dl. Korda incepe cartea prin a descrie neamul unguresc, pentru a-i da cititorului o idee despre cine sunt ungurii - desigur, pentru cei ce nu ii cunosc - si o face destul de bine, punandu-l intr-o lumina pozitiva chiar si pe Horthy. Ce face dl. Korda in aceasta introducere, este in a ataca de cate ori are ocazia, atat Romania, cat si Slovacia si Polonia, chiar afirmand ca Slovacia ar fi teritoriu maghiar. Dar pe Polonia si pe Slovacia nu le ataca cu atata foc cum o face cu Romania. Aproape de fiecare data cand vine vorba de politica externa, Romania apare in discutie, si ati ghicit, niciodata de bine. Romania le-a furat Transilvania, Dracula ar fi trebuit sa fie ungur, nu roman, Romania i-a invadat in 1919, dar nu spune si de ce, ca de fapt romanii au venit sa-i dea o mana de ajutor amiralului Horthy, pentru a elimina comunismul adus de Bela Kuhn, Romania a fost de fapt motivul intrarii lor in al doilea razboi mondial. Pana si pe Imre Nagy, liderul revolutiei din '56, rapit de rusi din ambasada iugoslava si dus in Romania pana lucrurile reveneau la "normal", a fost torturat - aici nu specifica daca a fost torturat de romani sau de sovietici, spune doar ca a fost torturat in Romania.
Interesant totusi ca nu sufla nici macar un cuvant despre pactul Ribbentrop-Molotov, despre cum Ungaria horthysta a actionat in bucata de Transilvanie rapita cu acordul Germaniei naziste si a Rusiei sovietice, si ce mizerii au facut incepand cu trimitera evreilor localnici spre fabricile mortii ale lui Hitler, si terminand cu izgonirea sau masacrarea romanilor care au refuzat sa-si paraseasca locurile stramosesti. Desigur, intentia domniei sale este de a-si pune tara de origine a tatalui sau intr-o lumina cat mai pozitiva, cartea fiind publicata in S.U.A., nu in Romania.
Revenind la subiectul de baza al cartii, revolutia, descrierea acesteia este facuta intr-un mod profesional, cu date fie din experienta sa proprie, fie din documentari - este normal, nu putea fi omniprezent in toata Ungaria, si cititnd acele randuri, mi-am amintit de zilele Revolutiei romane din decembrie, si ma intrebam ce s-ar fi ales de noi daca veneau rusii cu tancurile?
Trecand peste momentele de "delir istoric" (sau le pot numi "momentele sci-fi), restul cartii este foarte interesant, este o carte captivanta, care te face sa citesti fara oprire pana la ultima pagina, fara a incerca sa te trisezi de unul singur, sarind cateva pagini!
marți, 12 mai 2009
Cascada Multnomah

Cascada Multnomah Falls este locata in statul Oregon, intre localitatile Corbett si Dodson, la numai vreo suta de metri de autostrada I-84. De altfel constructorii au amenajat o iesire speciala din autostrada numai pentru cei ce doresc sa faca un popas la cascada (exit 31). Cascada este formata din doua trepte, cea superioara avand o cadere de 165 m iar cea inferioara de 21 m. De la locul unde cade apa de la prima treapta si pana la locul unde se revarsa in a doua treapta, exista o inclinatie de cca 3 m, ceea ce inseamna a cadere totala a cascadei de 189 m, aceasta fiind cea mai inalta cascada din statul Oregon. O carare amenajata special duce la podul Benson Footbridge (pod construit de Simon Benson in 1914), lung de aprox 14 m, si care este plasat cam la 32 de metri inaltime deasupra celei de a doua trepte. Doritorii de explorari pot continua drumul pe acea carare pana pe platforma superioara, de unde incepe caderea apei.






duminică, 10 mai 2009
Sky - noua mea favorita!



joi, 7 mai 2009
Houston - Seattle si retur (II)

Imi dau seama ca iar n-am sa mai pot dormi, asa ca am pornit mai departe spre Houston. Pe cand ma apropiam de San Antonio, am simtit ca nu mai pot tine ochii deschisi, si am intrat in prima parcare publica, apoi am plonjat direct in acea improvizatie numita pat! De data aceasta am dormit pe saturate, apoi am atacat ultima portiune de drum... si cam in patru ore am ajuns in Houston!
Acum despre poze, explicatiile vor fi sub ele!





















Abonați-vă la:
Postări (Atom)