miercuri, 9 septembrie 2009

Calatorie spre o Revolutie



Mai intai cateva cuvinte despre autorul cartii, Michael Korda. Acesta s-a nascut in 1933 la Londra (Marea Britanie). A cresut in Anglia, dar partial a fost educat in Franta, unde tatal sau lucra cu regizorul Marcel Pagnol. A absolvit colegiul privat Le Rosey din Elvetia, apoi a studiat la Oxford. De asemeni a fost inrolat in Aviatia Militara Regala Britanica (RAF). In anii '50 se muta in New York City. In 1958 incepe colaborarea cu firma de publicatii Simon & Schuster, mai intai ca asistent editor, apoi incepand sa scrie chiar el.

Revenind la cartea "Calatorie spre o Revolutie" (Journey to a Revolution), nefiind un critic literar, nu am sa intru in detalii amanuntite, ci am sa punctez doar cateva situatii mai "fierbinti", puncte care ma fac sa cred ca dl. Korda s-a informat despre istoria Ungariei de la politicienii unguri, nu din carti de istorie.
Aceasta carte este despre revolutia maghiara anticomunista si antisovietica din anul 1956, iar faptul care m-a indemnat sa o cumpar si sa o citesc, a fost cartea care am citit-o cu vreo 30 de ani in urma, despre acelasi subiect, diferenta facand-o tabara din care fusese scrisa, iar acum aveam ocazia sa citesc si varianta vazuta prin ochii unui vestic.
Dl. Korda incepe cartea prin a descrie neamul unguresc, pentru a-i da cititorului o idee despre cine sunt ungurii - desigur, pentru cei ce nu ii cunosc - si o face destul de bine, punandu-l intr-o lumina pozitiva chiar si pe Horthy. Ce face dl. Korda in aceasta introducere, este in a ataca de cate ori are ocazia, atat Romania, cat si Slovacia si Polonia, chiar afirmand ca Slovacia ar fi teritoriu maghiar. Dar pe Polonia si pe Slovacia nu le ataca cu atata foc cum o face cu Romania. Aproape de fiecare data cand vine vorba de politica externa, Romania apare in discutie, si ati ghicit, niciodata de bine. Romania le-a furat Transilvania, Dracula ar fi trebuit sa fie ungur, nu roman, Romania i-a invadat in 1919, dar nu spune si de ce, ca de fapt romanii au venit sa-i dea o mana de ajutor amiralului Horthy, pentru a elimina comunismul adus de Bela Kuhn, Romania a fost de fapt motivul intrarii lor in al doilea razboi mondial. Pana si pe Imre Nagy, liderul revolutiei din '56, rapit de rusi din ambasada iugoslava si dus in Romania pana lucrurile reveneau la "normal", a fost torturat - aici nu specifica daca a fost torturat de romani sau de sovietici, spune doar ca a fost torturat in Romania.
Interesant totusi ca nu sufla nici macar un cuvant despre pactul Ribbentrop-Molotov, despre cum Ungaria horthysta a actionat in bucata de Transilvanie rapita cu acordul Germaniei naziste si a Rusiei sovietice, si ce mizerii au facut incepand cu trimitera evreilor localnici spre fabricile mortii ale lui Hitler, si terminand cu izgonirea sau masacrarea romanilor care au refuzat sa-si paraseasca locurile stramosesti. Desigur, intentia domniei sale este de a-si pune tara de origine a tatalui sau intr-o lumina cat mai pozitiva, cartea fiind publicata in S.U.A., nu in Romania.
Revenind la subiectul de baza al cartii, revolutia, descrierea acesteia este facuta intr-un mod profesional, cu date fie din experienta sa proprie, fie din documentari - este normal, nu putea fi omniprezent in toata Ungaria, si cititnd acele randuri, mi-am amintit de zilele Revolutiei romane din decembrie, si ma intrebam ce s-ar fi ales de noi daca veneau rusii cu tancurile?
Trecand peste momentele de "delir istoric" (sau le pot numi "momentele sci-fi), restul cartii este foarte interesant, este o carte captivanta, care te face sa citesti fara oprire pana la ultima pagina, fara a incerca sa te trisezi de unul singur, sarind cateva pagini!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu